A Magyar Bor és Pezsgő Napja, Koccintás 2015 díjátadó ünnepségét szeptember 26-án, az OMÉK-on rendezte meg a KOCCINTAS.HU. Az eseményt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg, valamint átadta a 2015. évi Legkedveltebb Magyarországi Borvidéki Település díját a nyertes település, Szekszárd képviselőjének.

Az államtitkár kiemelte: a Magyar Bor és Pezsgő Napja rendezvénye országszerte mosolyt csalhatott a résztvevők arcára. A borkedvelők és a termelők között ugyanis a legrövidebb út egy mosolyon, a koccintáson át vezet.

Lénártné Dr. Benei Anikó a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége részéről elmondta: egy ilyen esemény a települések számára a helyi termelők és az ott élők közös ünnepe. 

A szervezők, Sztanev Bertalan és Nagy Gyula István beszámoltak az Első Magyar Bor és Pezsgő Napja rendezvény eseményeiről, valamint a Koccintás 2015 verseny eredményeiről. Az eddigi évek legtöbb borkedvelője koccintott idén a Magyar Bor és Pezsgő Napján, de a helyszínek száma is megtöbbszöröződött. Ez is mutatja, hogy a magyar borkultúra népszerűsítésének az ügyét egyre többen támogatják. A települések kísérőprogramjai azt mutatták, hogy jól össze lehet kötni a kulturált borfogyasztást az igényes szórakozás különböző formáival. Az idei Koccintás versenyen több mint 20.000 borkedvelő koccintott a Magyar Bor és Pezsgő Napján, és 18 borvidék, 28 település, 40 helyszín, több mint 100 borászat képviseltette magát.

Gratulálunk a Borvidéki Első helyezett településeknek is:
Balatonfüred (Balatonfüred-Csopaki Borvidék), Hajós (Hajós-Bajai Borvidék), Tata (Ászár-Neszmélyi Borvidék), Tibolddaróc (Bükki Borvidék), Pákozd (Etyek-Budai Borvidék), Szekszárd (Szekszárdi Borvidék), Kiskunhalas (Kunsági Borvidék), Kisjakabfalva (Pécsi Borvidék), Gyöngyös (Mátrai Borvidék), Zalakaros (Zalai Borvidék), Kisharsány (Villányi Borvidék), Gyönk (Tolnai Borvidék), Pannonhalma (Pannonhalmi Borvidék), Mór (Móri Borvidék), Badacsony (Badacsonyi Borvidék), Aldebrő (Egri Borvidék), Tolcsva (Tokaji Borvidék), Ásotthalom (Csongrádi Borvidék)

A KOCCINTAS.HU 2016. június 25-re hirdetette a Második Magyar Bor és Pezsgő Napját, valamint a Koccintás 2016 versenyt, bízva a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa további támogatásában.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)