Az Európai Unió borreformja az eredetvédelem területén is jelentős változásokat hozott, és az új hazai eljárásrenddel kiegészülve előtérbe helyezte a helyi termelői közösségek szerepét az egyes földrajzi árujelzők szabályozásával kapcsolatban.

A földrajzi árujelzőt kezelő hegyközségi szervezetek

Az új Bortörvényben megjelenik a földrajzi árujelzőt kezelő hegyközségi szervezet fogalma. E szervezetek lehetőségeinek és feladatainak leírása és listája itt található.

A földrajzi árujelzők termékleírásai

Minden oltalom alatt álló földrajzi árujelző (eredetmegjelölés és földrajzi jelzés) termékleírását el kellett készíteni és be kellett nyújtani az Európai Bizottság részére 2011. december 31-ig. Ezek a dokumentumok főszabály szerint a 2009. július 31-én hatályos állapotot tükrözik.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések hatályos termékleírásait itt találja.

A termékleírások térképi követésére a NFK-VINGIS hatályos (módosításokat is tartalmazó) térképeit itt találja.

A termékleírások módosíthatóak
A módosítással kapcsolatos további információkat itt tekintheti meg.

Az új eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés oltalmára vonatkozó, illetve termékleírás-módosítási kérelmek nemzeti kifogásolási eljárás alatt álló dokumentumait itt tekintheti meg

Hagyományos kifejezések

A földrajzi árujelzők mellett a hagyományos kifejezések is fontos szerepet kapnak az eredetvédelemben. Ezek olyan hagyományosan használt kifejezések, amelyek:

  • azt jelzik, hogy egy adott termék közösségi vagy nemzeti jogszabály alapján oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel van ellátva
  • egy oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy  földrajzi jelzéssel ellátott termék előállítási vagy érlelési eljárására, minőségére, színére, származási helyének jellegére vagy a történetéhez kapcsolódó eseményre utalnak.

A hagyományos kifejezések oltalmára vagy módosítására benyújtott kérelmeket itt tekintheti meg.