Hírek, közlemények

2022. február 16. 13:37

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS INDUL AZ ÁLLAMI GÉNMEGŐRZÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA

Az Agrárminisztérium nemcsak az állami intézmények keretei között őrzött, hanem a civil szféra kezelésében lévő géngyűjteményeket is kiemelt fontosságúnak tartja, ezért egy több mint 140 millió forintos keretösszegű támogatási felhívást tett közzé a honlapján – közölte az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

2022. február 14. 9:02

LÉTREJÖTTEK A KORSZERŰ SZŐLŐ- ÉS BORTERMELÉS ALAPJAI

Az elmúlt 12 év erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarországon létrejöttek a 21. század színvonalán álló szőlő- és bortermelés alapjai - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

2022. január 31. 8:46

Június 1-jén indul az ePINCEKÖNYV rendszer

Fontos információ a szőlő-bor ágazat szereplői számára, hogy az egyszerűbb és gyorsabb adminisztrációt eredményező új hazai borszabályozás bevezetésének következő üteme 2022. június 1-jén kezdődik, ekkortól indul meg az új adminisztrációs logika alkalmazása és nyílik meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a termelők számára. A megújított szabályozás teljesen csak 2022 augusztusától lép életbe.

2022. január 5. 14:28

A borászatokat rendkívüli támogatással is segítette az Agrárminisztérium

1,5 milliárd forint támogatást kaptak 2021. végén azok a borászatok, amelyeknek komoly értékesítési nehézséget okozott a koronavírus-járvány vendéglátást és turizmust érintő hatása.

2021. december 20. 11:48

Magyarország szőlőültetvény szerkezete és bortermelése

A KSH publikálta a 2020-as szőlőültetvény szerkezeti összeírás adatait melyről egy kiadvány is készült. Az összeírás teljes körű.

2021. december 6. 11:21

A KECSKEMÉTI SZŐLŐBŰVÉSZ - MATHIÁSZ JÁNOS

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára rendezett konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

2021. november 15. 11:45

A magasabb szőlő felvásárlási árakhoz a közös értékesítésen keresztül vezet az út

A szőlőtermesztés gépesítése, az ültetvények korszerűsítése, az adminisztratív és az adózási szabályok egyszerűsítése mellett egyszerű termelői együttműködések létrehozásának lehetőségével is segíti a szőlőtermesztőket a kormány – fogalmazott Soltvadkerten, a XII. Márton-napi újbor ünnepen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelő államtitkára.

2021. október 25. 10:01

A szőlőültetvények fele megújult Magyarországon

A szőlőültetvények fele az elmúlt 10 évben megújult Magyarországon, így megvan a minőségi alapanyag előállításának lehetősége - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a 9. Borkonferencia megnyitóján, ahol az új bortörvényről is beszélt.

2021. szeptember 3. 9:43

A PEZSGŐ LEHET A BORÁGAZAT EGYIK NAGY KIUGRÁSI LEHETŐSÉGE

A következő években kiemelt termék lehet a magyar pezsgő, ebben rejlik a hazai borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége - hangsúlyozta az agrárminiszter a III. Pezsgőkonferencián, a Fejér megyei Etyeken.

2021. szeptember 2. 11:40

BEMUTATTÁK AZ ELSŐ ÜVEG PALACKOZOTT MURCIT

Az új bortörvény augusztus 1-jén lépett hatályba, az új szabályokra való felkészülést egy, 2022. július 31-ig tartó, egyéves átmeneti időszak segíti - mondta az agrárminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.