Hírek, közlemények

ELFOGADTA AZ ORSZÁGGYŰLÉS AZ ÚJ BORTÖRVÉNYT

Publikálva: 2020. december 28.

A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

Tovább a teljes cikkre

Elegendő mennyiségű bor került a pincékbe

Publikálva: 2020. december 10.


A borászati igények kielégítése szempontjából elegendő mennyiségű szőlőt szüreteltek le idén a gazdák, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van - jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén, szerdán a parlamentben.

Tovább a teljes cikkre

Uniós oltalmat kaptak a soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú rövidszárú fekete cseresznye

Publikálva: 2020. november 20.

A Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével 64-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Tovább a teljes cikkre

NOVEMBER VÉGÉIG LEHET PÁLYÁZNI A SZŐLŐ SZERKEZETÁTALAKÍTÁSI TÁMOGATÁSRA

Publikálva: 2020. november 19.

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló beruházásokra 2020 novemberétől három éven keresztül közel 12 milliárd forint támogatás érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

Tovább a teljes cikkre

Ismét megnyílt a lehetőség a magyar borok népszerűsítésére uniós támogatással

Publikálva: 2020. november 12.

Ismét megnyílt a lehetőség a magyar borok népszerűsítésére uniós támogatással. Az idén tavasszal megjelent két borpromóciós rendelet több kedvező módosításával segíti az Agrárminisztérium a jogosult szervezeteket a rugalmasabb támogatás igénylésre és lehívásra. Az Európai Unió területén megvalósuló borpromóció támogatására, valamint az Európai Unión kívül megvalósuló értékesítés ösztönző tevékenységekre 2020. november 9-től december 18-ig van lehetőség benyújtani támogatási kérelmeket.

Tovább a teljes cikkre

Jövő augusztusban léphet életbe az új bortörvény

Publikálva: 2020. október 2.

Végső egyeztetés alatt van és hamarosan benyújtják a parlament elé az új bortörvényt, a tervek szerint az új szabályozás jövő augusztusban léphet életbe - jelentette be az agrárminiszter csütörtökön, Móron a "Miklóscsabi pincéje" avatásán.

Tovább a teljes cikkre

Több intézkedéssel segíti a kormányzat a bortermelőket

Publikálva: 2020. október 2.

A kormány több intézkedéssel is segíti a bortermelőket, hogy előállított termékeiket értékesíthessék - mondta Nagy István agrárminiszter az október 2-án és 3-án zajló Vörösbor Napok Villányban című rendezvény péntek esti megnyitóján a baranyai kisvárosban.

Tovább a teljes cikkre

Egyszerűbben adózhatnak a mezőgazdaságból élők

Publikálva: 2020. szeptember 10.

A családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó szabályozás megújításával egyszerűsítené a kormány a mezőgazdasági termelők adózási környezetét, és növelné az adómentességi értékhatárokat - mondta az agrárminiszter a 33. Bábolnai Gazdanapok csütörtöki megnyitóján.

Tovább a teljes cikkre

2,2 milliárdnyi támogatási kérelmet nyújtottak be a borászok

Publikálva: 2020. szeptember 3.

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal - jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön, Etyeken.

Tovább a teljes cikkre

Ősszel fogadhatják el az új bortörvényt

Publikálva: 2020. augusztus 31.

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a fogyasztók pontosabb tájékoztatását is magával hozza – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció