Kiemelt jelentőséggel bírnak Magyarország számára a Szerbiával kiépített kapcsolatok és lehetőségek – jelentette ki V. Németh Zsolt Újvidéken, ahol megnyitotta Szerbia második Hungarikum Központját.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Kárpát-medence olyan természetes ökológiai egysége alkot, melyet a határokon inneni és túli magyarság kulturális és történelmi kapcsolata fűz egybe. Hozzátette: a Kárpát-medence országai közti, gazdasági és földrajzi adottságokat hangsúlyozó, többrétegű kapcsolatrendszerben rejlő előnyök kamatoztatása nemzetpolitikai érdek.

Az élelmiszerek mellett a nem árusítható hungarikumokat is be lehet mutatni a Hungarikum Központokon keresztül, hiszen a pálinka, a tokaji bor vagy a libamáj mellett a matyó vagy a kalocsai népművészet, a táncházmódszer és a Hortobágy is hungarikumnak számít - hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Az új központ keretében Zsolnay-kiállítás is nyílt, amely jól mutatja, hogy a hungarikum nem csak az élelmiszerek megjelölésére vonatkozik.
A hungarikumok köteléket jelentenek múltunkhoz, történelmünkhöz, kultúránkhoz és köteléket jelentenek minden magyar ember között – fogalmazott V. Németh Zsolt.

Hozzátette: minden hungarikumokkal kapcsolatos törekvés, kezdeményezés és tevékenység ezeket a felbecsülhetetlenül fontos kapcsolatokat fűzi még szorosabbra. Az államtitkár kiemelte: helyi értékeink és hungarikumaink nemzeti önbecsülésünk és hagyományaink megőrzésének letéteményesei. Külgazdasági és turisztikai haszonnal azonban csak akkor párosulnak, ha sikerül őket megismertetni a világgal is.

Az államtitkár kiemelte, hogy Szerbiában az emberek szeretik a magyar termékeket, ezért a tervek szerint a következő két évben további öt Hungarikum Központ nyílik a nyugat-balkáni országban. Az első szerbiai Hungarikum Központ 2011-ben nyílt meg Belgrádban és már most is mintegy 400 magyar élelmiszeripari terméket kínál, naponta 150-200 vásárló számára.

V. Németh Zsolt a szombati megnyitót követően emlékeztetett arra, hogy a jövő héten kerül az országgyűlés elé a hungarikumtörvény módosítása, amely „gátat akar szabni annak, hogy a hungarikum kifejezéssel visszaéljenek, vagyis silány minőségű üzlet, rendezvény vagy kiadvány viselje a hungarikum nevet”.

Az államtitkár részt vett az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóján is, amely rendezvény keretében csütörtökön magyar szakmai napot szerveznek.

(Földművelésügyi Minisztérium/MTI)