Újjáépítés zajlik a mezőgazdaságban, így a szőlészetekben és borászatokban is - mondta Fazekas Sándor a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál megnyitóján. A miniszter hangsúlyozta: a tárca elsődleges célja, hogy a borászat sikeres legyen, ezért az Európai Unió borpiaci reformjához igazodva módosítottunk a hazai jogszabályokon. Könnyebbé, egyszerűbbé vált a borászok élete, javult piaci érvényesülésük és versenyképességük a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjének bevezetésével.

Fazekas Sándor bejelentette, hogy a termelők 12 milliárd forint támogatást kapnak a következő két évben,  új ültetvények telepítésére, szőlőültetvények szerkezetátalakítására.

A  miniszter fontos eredményként említette a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet újbóli megnyitását Tarcalon, mellyel a magyar borászat tudományos hátterét erősítik. Az intézet feladata lesz a biológiai alapok fenntartása, fejlesztése, a génbanki tételek leírása, nemesítése, borászati technológiák fejlesztése és környezetbarát szőlőtermesztési technikák tesztelése. Nem kevés munka árán, de sikerült elérni, hogy a tokaji borvidék változatlanul a nemzetközi szinten elismert, kiemelkedő bortermelő területek között tudhatja magát – hangsúlyozta a tárca vezetője.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az idei szüreten már azok a borászatok is maguk választhatják meg, hogy milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt, amelyek 1000 hektoliter felett termelnek bort. Eddig csak két lehetőség közül választhattak: vagy eladták a törkölyt egy szeszfőzdének, vagy leadták lepárlásra. A jövőben – a kisebb borászatokhoz hasonlóan – felhasználhatják szerves trágyaként, takarmányozásra, komposztkészítésre, szőlőmag és szőlőmagolaj kinyerésre, törkölypálinka készítésre.

Több mint egymilliárd forint jut borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére. Nagyobb arányban kaphatnak támogatást borászati fejlesztésekre a mikro-, kis- és középvállalkozások, így kiszélesül azok köre, akik az üzemüket modernizálhatják – fejezte be megnyitóját  a miniszter.

René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a fesztivál szervezőinek, hogy a kerek évfordulón éppen Franciaországot választották az esemény díszvendégének.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A szerdától vasárnapig tartó fesztiválra Bordeaux-ból, Champagne-ból, Elzászból, a Loire-völgyből és Languedocból tíz pincészet érkezett, a Francia Kapcsolat bisztró pedig francia alapanyagokból naponta más-más jellegzetes helyi ételeket készít. A Borfesztiválhoz kapcsolódóan a Francia Intézetben  több érdekes kulturális program lesz.

Idén a villányi térség legjobb vendéglői is bemutatkozási lehetőséget kapnak, az ételekhez pedig minden este ismert villányi termelők kínálják boraikat.

A magyar és francia borokon kívül további tizenhárom ország szőlőbirtokainak termését ismerhetik meg a látogatók, többek között olasz, osztrák, chilei, szlovén, görög és német borokat. A tavalyi díszvendégség után ebben az évben is jelen lesznek a határon túli magyar pincészetek.

(Vidékfejlesztési Minsiztérium Sajtóirodája)