Július 30-tól hatályos a borkészítéskor keletkező melléktermékek kivonási kötelezettségéről szóló VM-rendelet módosítása.

A kisebbek után az idei szüreten már azok a borászatok is maguk választhatják meg, hogy milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt, amelyek 1000 hektoliter felett termelnek bort.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – a gazdák és a szakmai szervezetek kérésére – módosította a szőlőfeldolgozás és a borkészítésnél keletkező melléktermékek kivonási kötelezettségről szóló rendeletet.

Az Európai Unió 2004-től írta elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettséget. A borreformot követően ez megváltozott: már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. Az alternatív törköly kivonási lehetőségeknek köszönhetően a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel.

A nagy borászatoknak eddig csak két lehetőség közül választhattak: vagy eladták a törkölyt egy szeszfőzdének, vagy leadták lepárlásra. A jövőben e kettő mellett – a kisebbekhez hasonlóan – felhasználhatják szerves trágyaként, takarmány- illetve komposztkészítésre, szőlőmag valamint szőlőmagolaj kinyerésre, törkölypálinka készítésre, exportálhatják az Európai Unió tagállamain kívüli országba, leadhatják hulladékgyűjtő telepre, veszélyeshulladék-égetőműnek, valamint biogáz előállító üzemeknek.

A módosítás nem érinti a borseprő kivonására vonatkozó szabályokat és a kivonás kötelezettségének fenntartását. A hatóságok a borászati melléktermékek kivonását ezután is ellenőrzik.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)