Tájékoztatjuk a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére támogatási kérelmet még benyújtani szándékozó gazdákat, hogy a 83/2011. (VIII. 31.) minisztériumi rendelet alapján nyújtható támogatási keret a 2014. október 16-tól megnyíló pénzügyi évre vonatkozóan kimerült.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tájékoztatása alapján az eddig beérkezett támogatási kérelmek mintegy 6,9 millió euró támogatási igényt tartalmaznak, amelyhez még az előző borpiaci évben benyújtott, de kerethiány miatt még ki nem fizetett támogatási igényeket is hozzá kell számolni. Ez azt jelenti, hogy a rendeletben meghatározott keretösszeget az igénylők jelentős támogatási igénnyel lépték túl.

A nemzeti támogatási program más intézkedéseire tervezett források egy része átcsoportosítható a felmerült támogatási igények kielégítésére, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a rendelkezésre álló keretet 4 millió euróról 8 millió euróra emeli.

A támogatás iránti jelentős igény miatt a tárca már korábban kezdeményezte, hogy a borászati üzemek modernizációját elősegítő támogatási forrás 2015-től a vidékfejlesztési keretből álljon rendelkezésre. Kormányzati szándék, hogy a borászati üzemek modernizációját elősegítő támogatási forrás a vidékfejlesztési program elfogadása után, annak forrásaiból és felhasználási szabályai szerint álljon rendelkezésre 2015-től. A nemzeti támogatási programból ezért a tervezés jelenlegi állása szerint már csak 2014-ben van lehetőség támogatást igényelni a borászati gépek és berendezések beszerzéséhez.

(FM Sajtóiroda)