Exkluzív kiadvánnyal startolt a Vidékfejlesztési Minisztérium, amelyben bemutatja, hogy 2013 év végén, hogy állunk országosan fehér borok tekintetében. Az állami portfolió a termelők piacra jutását segíti, a decemberben megjelenő angol nyelvű változatával a külpiacokat is megcélozza. A kiadvány 15.000 példányban, angol és magyar nyelven az érdeklődők számára ingyenesen elérhető.

Fazekas Sándor miniszter bemutatta az Országkóstoló sorozat (FEHÉR) zárásaként és összegzéseként megjelent Borkiválóságok könyvét (Fehérborok, 2013.), mely exkluzív könyvben a szaktárca arra tett kísérletet, hogy a magyar borvidékek fehér borkiválóságait felkutassa, értékelje és közkincsé tegye mindenki számára.

Kiss Eliza miniszteri biztos bejelentette, hogy a kiadványban szereplő pincészetek, már kezükben tarthatják elismerő oklevelüket, illetve a héten a kiadvány mellett megkapják azon matricákat is, melyek a boros palackra ragasztva tanúsítják, hogy a tétel a nemzeti borválogatott tagja.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke ismertette a kiadvány szakmai felépítést és a kiválasztási eljárás koncepcióját, menetét, illetve a három, négy, és öt csillagos borok, nemzetközi sztenderdeken alapuló elhatárolási szempontrendszerét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett abban, hogy a kiválasztott borok piacra jutását, marketingjét segítse, melyre figyelemmel stratégiai partnerséget kötött azokkal a borkereskedőkkel (pl. Bortársaság, In Vino Veritas), akik vállalták, hogy egyfelől kiemelt figyelmet fordítanak az Országkóstoló sorozatban Borkiválóságnak kiválasztott borokra, másfelől pedig azokat marketingstratégiájuk részévé teszik. A stratégiai partnerséghez történő kapcsolódás nyitott, ahhoz a továbbiakban is bármely borkereskedéssel foglalkozó csatlakozhat, amennyiben elfogadja a kölcsönös előnyökön alapuló feltételeket.

A Vörös és Rosé Borok Országkóstolója ugyanezen tematikával 2013. november 15-én indul, a részletes információk a Nemzeti Borkiválóság Program közösségi oldalán érhetők majd el.

Az eseményről videót itt találhat:http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/nemzeti-borvalogatott

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)