Fazekas Sándor szerint a következő három-négy évben az Oroszországba irányuló magyar agrárexport 15-20 százalékkal nőhet, Magyarország elsősorban minőségi termékekkel, prémiumkategóriás árukkal szerezhet piacot.

A vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren számolt be újságíróknak a moszkvai Arany Ősz elnevezésű orosz élelmiszeripari kiállításról, ahol az idén Magyarország volt a díszvendég.

Elmondta: az orosz piacon jelentős a kereslet a magyar prémium agrártermékek és élelmiszerek iránt. Keresik az orosz vásárlók a prémiumkategóriás magyar borokat, konzerveket, igény van a magyar vetőmagokra, továbbá a szarvasmarha tenyészállatokra, és érdeklődnek állattartó telepek létesítése, valamint a magyar édesvízi akvakultúra eredményei, a kecsketartási tapasztalatok iránt is.

A miniszter - akivel együtt érkezett haza Kardeván Endre és Czerván György államtitkár - az MTI kérdésére elmondta: a kiállításon többek között nyolc szekszárdi borászat mutatta be kínálatát, összhangban azzal a bornépszerűsítést célzó kampánnyal, amely nemcsak belföldön, hanem külföldön is még ismertebbé kívánja tenni a minőségi magyar borokat.

(MTI)