A telepítési jogtartalékot kezelő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, kizárólag a fiatal mezőgazdasági termelők részére megnyitotta 2013. novemberében a telepítési jogtartalékot. Az ingyenesen igényelhető vagyoni értékű jogra, várakozáson felüli mértékben benyújtott igényeket, a HNT teljes mértékben ki tudta elégíteni. A jól előkészített felhívásnak köszönhetően, a kérelmezők részére összesen 100 ha újratelepítési jogot biztosított a HNT, így 100 ha korszerű ültetvény telepítése valósulhat meg a közeljövőben.

A sikeres lebonyolítás és az ágazat szereplőitől érkező megkeresések alapján a HNT Elnöksége úgy döntött, hogy a kezelésében lévő jogtartalék teljes mennyiséget – 1.100 hektár – értékesíti felhívás útján 2014. februárjában.

Annak érdekében, hogy az ültetvények a legjobb ökológiai adottságokat biztosító területeken valósulhassanak meg a HNT kezdeményezte a szőlőtermelési potenciálról szóló 38/2013. (V. 24.) VM rendelet módosítását.

Felhívjuk a kérelmezők figyelmét arra, hogy a fiatal mezőgazdasági termelő minősítéssel rendelkező hegyközségi tagok továbbra is ingyenesen igényelhetnek telepítési jogot.

(Hegyközségek Nemzeti Tanácsa)