Új, hároméves agrármarketing-stratégiát dolgozott ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Agrármarketing Centrum az ágazati együttműködés erősítésére, a marketingtevékenység összehangolására. Az együttműködés fontos eleme a Közösségi Agrármarketing Kódex, amelynek szakmai egyeztetése a keddi budapesti konferenciával kezdődött meg.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a konferenciát megnyitó beszédében kifejtette, hogy a kormány és a tárca célkitűzései között kiemelten szerepel a magyar, minőségi, GMO-mentes élelmiszerek kínálatának, fogyasztásának növelése. Ennek érdekében elengedhetetlennek nevezte a rendelkezésre álló eszközök összehangolását, hatékony használatát.

Szavai szerint a tervezet alapján az MT Zrt. új megközelítéssel, innovatív megoldásokkal és az érintettek közötti széleskörű együttműködés megteremtésével segíti a magyar élelmiszergazdaságot. Az FM nyitott a kódexben ajánlott együttműködésre, amelyet egyebek között a szabályozási környezet felülvizsgálatával, az eredetvédelemben rejlő lehetőségekről szóló szélesebb tájékoztatással, valamint a helyi termelők nemzeti és uniós minőségrendszerekbe kerüléséhez nyújtott szakmai segítséggel támogat.

Kép letöltése
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkár elmondta: a tárca mint a turizmus stratégiai irányítója 2014 augusztusától szorosabban együttműködik háttérintézményeivel, így az MT Zrt.-vel. A turisztikai marketing és az agrármarketing összehangolása, a hatékonyabb közösségi agrármarketing megteremtése ennek az együttműködésnek része, és a program előrelépést hoz fontos termékek megismertetésében is. Az MT Zrt. koordinálásában megvalósuló egységes agármarketingről őszig tartó konzultáció indul valamennyi érintett bevonásával - közölte.

A gasztronómia szerves része Magyarország arculatának, fontos megmutatni, hogy a külföldiek által megismert magyaros ízvilág újraértelmezhető - fogalmazott. Kitért arra is, hogy a minőségi gasztronómia és a borkultúra Magyarországon önálló turisztikai vonzerővé lépett elő, egy-egy rendezvény az utazás fő motivációja lehet. Üdvözölte a magyar agrártermékek és a turizmus közös promócióját, hozzáfűzve, hogy az együttműködés része a közösségi agrármarketing-kódex létrehozása.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint hatékony marketing nélkül az agrárgazdaság fejlesztése "félkarú óriás". A testület az értékesítésben, a piacra jutásban minden eszközzel segíti a gazdálkodókat; tavaly ötszáz belföldi rendezvényen vettek részt, amelyeken a tagoknak megjelenési lehetőséget biztosítottak - ismertette. Egyre több fogyasztó választja a biztonságos magyar termékeket az importtermékkel szemben, de a fogyasztókat folyamatosan tájékoztatni kell a magyar termékek megbízható minőségéről - tette hozzá.

Kép letöltése
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke köszöntőjében rámutatott: a tanácskozás az első lépést jelenti a közösségi agrármarketing-kódex létrehozására. A kormány a magyar élelmiszerek piaci versenyelőnyét számos intézkedéssel igyekszik megteremteni, ide sorolta a hungarikumtörvény mellett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelveit vagy a piacra jutást segítő Hagyományok, ízek, régiók programot. Az MT Zrt. kódexe jól illeszkedik a kkv-kra építő nemzeti vidékpolitika célrendszerébe, a hosszú távon eredményes stratégiához a szakma minden szereplőjének közös akarata és összefogása szükséges - mondta. Hozzátette: az aláíróknak közösen kell vállalniuk a felelősséget termékeik folyamatos fejlesztése, a minőség javítása, valamint a tisztességes piaci magatartás és a reklámszabályok betartása érdekében.

A sajtóanyag szerint az új programban 2015 az előkészítés éve lesz, a finanszírozásnál nem számolnak többlet állami források bevonásával, a pénzügyi alapot az EU közösségi agrármarketing-forrásai és a partnerek együttesen biztosítják.

(MTI)