Évről-évre többen koccintanak versenyt a Legkedveltebb Borvidéki Település címért, az egyre rugalmasabb szervezési feltételeknek is köszönhetően.

A verseny célja, hogy 2013. június 15. és szeptember 8. között a borvidéki települések borászai és az ott élő, vagy oda látogató borkedvelők minél többen koccintsanak. Az idén legtöbben Hajós városban koccintottak. Két évvel korábban Kiskőrös, tavaly pedig Kisharsány volt a verseny győztese. A hajósi pincefaluba, ahol csak a bor lakik, de minden vendéget szívesen fogadnak, sokan látogattak el a Koccintás napjára.

A kezdeményezésre országszerte 18 ezer ember emelte fel a poharát, hogy ezzel köszöntsék a bort töltő borászokat, egymást, és természetesen a borvidéki települést a győzelem reményében. A verseny legfontosabb szabálya, hogy kizárólag helyi borral lehet koccintani, így a termelők helyben, a borkészítés helyszínén mutathatják meg értékeiket, boraikat.

A civil kezdeményezést a korábbi évekhez hasonlóan, idén is támogatta a Vidékfejlesztési Minisztérium. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a verseny fővédnöke ünnepélyes keretek között átadta a Legkedveltebb Borvidéki Település címet az OMÉK zárónapján. A miniszter kiemelte, hogy a Koccintás verseny segíti a tárca törekvését a magyar borok népszerűsítésében, a vidék értékeinek megismertetésében.

Az esemény elkötelezett szakmai együttműködő partnerei: Vidékfejlesztési Minisztérium, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatóság.

További együttműködő partnerek: OTP Klub Gourmet Fesztivál, Vince Magazin, Borigo Bormagazin, Pécsi Borozó, Borkollégium, Tokajwine.net, Ihatóbb Magyarországért Egyesület

Szervezők: Sztanev Bertalan, a Magyar Turizmus Zrt., Agrármarketing Centrum Vezérigazgatóság szakmai együttműködésével.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)