A Földművelésügyi Minisztérium külön kormányzati keretből 400 millió forinttal támogatta a Soós István Borászati Szakképző Iskola Szigetcsépi Tanüzemének megvalósulását - mondta Nagy István a létesítmény átadó ünnepségén.

A szaktárca parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy az új és korszerű létesítmény jelentősen hozzájárul a magyar mezőgazdasági szakképzés színvonalának emeléséhez. Hozzátette, ez azért is fontos, hogy tovább növekedjen a mezőgazdaságban a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya.

Kép letöltése
Fontos, hogy tovább növekedjen a mezőgazdaságban a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Nagy István leszögezte, a szigetcsépi mintaüzem állami támogatással történő létrehozása és működtetése az agrárium fejlődését, erősítését szolgálja. Kijelentette, a képzés mellett a tanüzem bemutatóhelye lesz a kiváló minőségű magyar termék számára, ráadásul jó példája az alternatív energiaforrások felhasználásának is.

Arról is szólt, hogy az új tanüzemnek köszönhetően a Kárpát-medencéből érkező tanulók is lehetőséget kapnak az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megszerzésére, valamint a mintaüzem jó szolgálatot tehet az egyébként remekül felkészült oktatógárda továbbképzéshez is.

Kép letöltése
A mintaüzem jó szolgálatot tehet az egyébként remekül felkészült oktatógárda továbbképzéshez is
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Nagy István arra is kitért, hogy az üzem kiemelkedő üzleti szerepet is betölthet a „földtől az asztalig program” bemutatásában, Szigetcsépen egy működő gazdaság minden szegmense megismerhető. Az új technológiák egy helyen történő megjelenítése a munkaerő betanítására és az értékesítés ösztönzésére is kiválóan alkalmas.

(FM Sajtóiroda)