Mélységesen felháborít az az eset, amely Badacsonyban történt, 200 újabb szőlőtőkét vágtak ki ismeretlen tettesek egy ottani szőlőültetvényből, ez aljas cselekedet – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-nek.

A tárcavezető a tőkék kivágásáról Hajdúszoboszlón beszélt, a magyar élelmiszereket népszerűsítő VIII. Coop Rally első napján.

A miniszter az MTI kérdésére közölte: az ügyben szeptember 6-án tettek feljelentést, a tapolcai rendőrkapitányság folytatja az ügyben a nyomozást. Hozzátette: a tőkék kivágása a Villa Sandahl ültetvényén történt, 200 értékes őstőkét vágtak ki.

Hasonló eset történt 2012 augusztusában, ugyanitt 1500 rajnai rizling tőkét vágtak ki egyetlen éjszaka alatt a Szeremley Szabó László tulajdonában lévő Villa Sandahl Kft. ültetvényén. Ekkor a kár a becslés szerint mintegy 1,5 millió forintot tett ki. A tetteseket eddig nem sikerült megtalálni.

A miniszter kijelentette: az elkövetők cselekedetükkel nemcsak a szőlőtőkékben tettek kárt, hanem ártottak Magyarország hírnevének is. Tettükkel a magyar borászat, a magyar vidék rosszhírét keltik, amikor a szőlőtőkéket tönkre teszik az ország egyik legszebb történelmi borvidékén - fogalmazott a miniszter.

Jelezte: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felveszi az ügyben a kapcsolatot a belügyi szervekkel a hatékony nyomozás érdekében.

A VM megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy milyen kártalanítás, kárenyhítésre van lehetőség. A miniszter közölte: "már beszéltem a szőlőültetvény felelős vezetőjével, akit szolidaritásomról biztosítottam, és tájékoztattam, hogy segítséget nyújt számukra a tárca". A miniszter szerint az eset nem maradhat következmények nélkül.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy az ültetvény tulajdonosai, mind a szőlészet vezetője meg tudja szólítani a közvéleményt úgy, ahogyan azt ő tette az ügyben, és együtt tudnak gátat vetni az ilyen barbár cselekedeteknek.

(MTI)