Erősödik az agárdiplomák értéke

2015. február 12. 10:20

Az elmúlt évtized gazdasági folyamatainak fényében világosan látható, hogy szakosodott agrármérnökre, kertészmérnökre, szőlész-borász mérnökre, díszkertészeti mérnökre, biotechnológus mérnökre, és növényorvosra nemcsak hogy szükség lesz a jövőben, de ha nem hanyagolják el a szakmai továbbképzéseket, akkor a biztos kenyérkereset mellett folyamatos és értelmes alkotómunkában lehet részük – mondta Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár a Corvinus Egyetem, Környezettudományi Kar diplomaosztó ünnepségén.

 

Román István hangsúlyozta, a mezőgazdaság ma kétszázezernél több embert foglalkoztat, és mintegy félmillió honfitársunknak nyújt közvetlenül megélhetést, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 5 évben 12 százalékkal nőtt a foglalkoztatás. A tavalyi évben az agrárium teljesítménye komoly mértékben, közel tizenegy százalékkal növekedett, és az ágazat súlya tovább nőtt a nemzetgazdaságban. A helyettes-államtitkár szerint újra erősödik a jó agrárdiplomák értéke. A kormány szeretné elérni, hogy  a pályaválasztó fiatalok körében ismét népszerűvé váljon az agrár-felsőoktatás.

Román István beszédében külön köszöntötte a nyárádszeredai, a zentai és beregszászi tagozatok végzett diákjait. Mint mondta, tíz évvel a rosszul sikerült magyarországi népszavazás után végre elmondhatjuk, hogy sorra bontjuk le a közénk épített falakat, és egységes, Kárpát-medencei magyar agrárérdekekről beszélhetünk, amelyek nem irányulnak senki ellen, hiszen a lényegük az együttműködés – minden irányban, minden partnerrel, aki nyitott felénk.

A kormány egyik kiemelt célja idén a határokon túli magyar szakképzés megerősítése. Minderre félmilliárd forintot biztosítunk a költségvetésből. Terveink között szerepel a Kárpát-medencei magyar szakképzésen belül egy saját „Erasmus-program” felépítése. Fontos cél egyúttal, hogy még több fiatal tanulhasson szakmát többek között Erdélyben, Kárpátalján és Délvidéken, ahol a Kertészettudományi Kar kihelyezett tagozatai is működnek.

Az diplomaosztó ünnepségen 168 diák vehette át oklevelét, akik öt alapképzési és hat mesterképzési szakon sikerrel teljesítették a követelményeket.

(FM Sajtóiroda)