Mintegy 170 Budapestre akkreditált nagykövet és diplomata részvételével tartottak szüretet csütörtökön Demjénben, az Egri Korona Borház birtokán. A vendégeket Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Bába Iván, a Külügyminisztérium államtitkára köszöntötte.

Fazekas Sándor a vendégek előtt elmondta: az Egri Borvidék több mindenről nevezetes. Egyrészt itt található az egri vár, ahol a magyarság történelmének egyik legnagyobb katonai diadalát aratta 1552-ben, emellett a térség híres az Egri Bikavérről és a fehér borokról, a termálvizekről, valamint a kiváló konyháról is – fogalmazott a miniszter.

Az MTI kérdésére elmondta: a szüret kiváló alkalom arra, hogy a Magyarországra akkreditált diplomatákkal megismertessék a borvidék értékeit, a szőlő- és borkultúrát. Szavai szerint jók a magyar borok kilátásai, hiszen a minőségi borok iránt folyamatos a kereslet, idén pedig nagyobb lesz a termés, mint az előző években volt és a minőség is kiváló.

"Arra számítok, hogy a magyar bortermés, amelynek évjárattól függően mintegy 20-30 százaléka exportra kerül, piaci pozíciókat tud visszahódítani. Bíztató jeleket látunk a szomszédos országok hagyományos piacain, de Oroszországban is nagy az érdeklődés" – tette hozzá a miniszter.

Bába Iván felidézte: hagyománnyá vált, hogy a nagyköveteket és a diplomatákat minden évben meghívják szüretelni. "Mi magyarok szeretjük a hagyományainkat, és szeretjük őrizni azokat az értékeinket is, amelyek több száz, mondhatni ezer évre tekintenek vissza" – hangsúlyozta az államtitkár.

Rácz József, az Egri Korona Borház tulajdonosa elmondta, hogy tizenegy éve kezdték meg működésüket, ehhez a Széchenyi-terv adta meg a lökést. A mintegy hatezer hektáros borvidéken a borászat 250 hektárral rendelkezik. A leszedett szőlőből készült bor most először diplomaták boraként jelenik meg a piacon.

(MTI)