Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott az idei diplomata szüret. Fazekas Sándor köszöntő beszédében kiemelte, hogy a szüret az OMÉK diplomáciai előkészítése, ahol kiváló minőségű borokkal ismertetjük meg a hazánkban élő diplomatákat. Az idei szüret az Etyek-budai borvidéken volt.

A magyar borok nemzetünk csúcsteljesítményei, melyet elismernek bel- és külföldön egyaránt. Magyarország nagy szőlőtermesztési és borászati hagyományokkal rendelkezik. Ennek nyomai a Kárpát-medencében több mint két évezredre nyúlnak vissza. Ezekbe a hagyományokba szeretne a Földművelésügyi Minisztérium évről-évre betekintést nyújtani a hazánkban élő diplomatáknak és családjaiknak.

Hazánkban a szőlő és bortermelés a mezőgazdaság egyik kiemelten fontos ágazata. A szőlő és bor a foglakoztatáson túl az ültetvények művelésén keresztül fontos tájalkotó, tájfenntartó szerepet is betölt. Jelenleg 80 000 hektáron folyik szőlőművelés, amelyből az árubor termeléshez 65 000 hektárról szüretelnek szőlőt. A szőlő-bor ágazat mintegy 80 000 család számára biztosít közvetlen módon megélhetést az ország 22 borvidékén.

A sokszínű földrajzi és klimatikus adottságoknak köszönhetően a magyar borok változatosak, sokfélék, izgalmasak. Az évente 2,5-3 millió hektóliteres termésből 700 000 hektoliter bor talál fogyasztókra külföldön. Legjelentősebb célpiacaink továbbra is Németország, az Egyesült Államok, Csehország és Szlovákia.

Az ország, méretéhez képest egyedülálló borválasztékkal dicsekedhet. A sokféleséget a világfajták és az őshonos szőlőfajták egyensúlya teszi még izgalmasabbá.

Az évezredes hagyományok, a tagadhatatlan adottságok, a minőség iránti elkötelezettség eredménye, hogy a nagy nemzetközi versenyeken a magyar borászok egyre gyakrabban hívják fel magukra a figyelmet, - mondta a miniszter. Az elmúlt évek eredménye, hogy 3 kontinens, 11 nemzetközi és több mint 60 belföldi rendezvényen, szakmai kiállításon, diplomáciai rendezvényen szerepeltek a fehér-, rozé-, vörös-, pezsgő- és aszúkiválóságaink. Az Országkóstolók eredményeit tartalmazó Borkiválóságok Könyve sorozatból idén már a hetedik kötet jelent meg.

A Földművelésügyi Minisztérium célja, hogy növelje a magyar bor értékét és imázsát. A szüret idén ígéretesen kezdődött, de a munka fokozottabban még csak most indul meg. Az eddig leszüretelt szőlő mennyisége és minősége alapján az átlagosnál jobb évjáratra számítanak borászaink.

A miniszter köszönetet mondott a diplomatáknak, akik évről-évre megtisztelik jelenlétükkel a Diplomataszüretet, hiszen ezzel közösen ünnepelik a magyar borászok szorgos munkájának gyümölcsét.

Az egyre magasabb minőséget képviselő magyar borok mára hatékony diplomáciai eszközzé váltak: erősítik országaink között a baráti kapcsolatokat, egyúttal közös gazdasági sikerek előfutárai - hangsúlyozta Fazekas Sándor.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)