Az előterjesztő Font Sándor (Fidesz) elmondta, két oka van a hegyközségi törvény módosításának. Hamarosan elnökválasztás lesz Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, és eltörlik azt a jelenlegi rendelkezést, miszerint elnök csak szőlész, alelnök csak a borász lehet - ismertette. Font Sándor kitért arra, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) észrevételeinek megfelelően módosítják a törvényt.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány támogatja a javaslatot. Közölte, az előterjesztéssel eleget tesznek a NAIH azon elvárásnak, hogy törvényi felhatalmazása legyen a főtitkárnak és a hegybíróknak az adatkezelésre.

Az előterjesztés a vidékfejlesztési miniszter előzetes jóváhagyásához köti a tanács főtitkára hivatalba lépését, amire azért van szükség, mert államigazgatási feladatok ellátásáért a főtitkárnak jelentősen megnőtt a szerepe, valamint a feladatellátáshoz az állam 2013-ban jelentős, mintegy 250 millió forintos forrást biztosít.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)