A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felkérésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) független szakértőiből álló Pálinka Bíráló Bizottság választotta ki azokat a pálinkákat, amelyeket nemzeti italunkként Magyarország konzulátusain és nagykövetségein mutathatunk be.

Öt kategóriában történt meg az értékelés. Kategóriánként a legjobbnak ítélt első két pálinka-kiválóság vesz részt a KKM Carton Hungaricum Programjában; vagyis képviselik a magyar pálinkát külföldön.

A legjobbnak ítélt tételek a Márton és Lányai Pálinkafőzde vilmoskörte pálinkája, az Árpád és Vadász Pálinkák Bársony Birspálinkája, a Cruxx Gemina Gyümölcsház Szilvapálinkája, valamint Feketeribizli pálinkája, a Bestillo Pálinkaház Barackpálinkája, a Schieszler Pálinka Madárberkenye pálinkája, illetve az Agárdi Pálinkafőzde Miraculum Muskotályos szőlőpálinkája voltak. Bekerült még a Zimek Pálinka Manufaktúra kései meggy-szőlő pálinkája, a Brill Pálinkaház Kft. Merlot törkölypálinka 2011 tétele, és a Szóráth Kisüsti Pálinka Főzőmester Kft. Tölgyfahordóban Érlelt Tokaji Törkölypálinkája.

A Pálinka Bíráló Bizottság tagjai közül a válogatáson Béli Géza, Gervai János, Kielmayer Kristian, Kovács András, Takács László és Soós Kálmán bírálók vettek részt.

A kiválasztási módszer alapjául az FM által tavaly kidolgozott Pálinka Országkóstoló szolgált.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)