A kormány elé kerül a tokaji borvidék helyzete

Publikálva: 2013. október 25.

November végéig a kormány megtárgyalja a Tokaj programot: érdemi döntések születnek majd a hegyaljai borászat további támogatásáról, a törvényi feltételekről, ugyanakkor cél egy Tokaj világörökségi program elfogadása is – közölte Lázár János szerdán Tolcsván.

Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. 1,5 milliárd forintból megvalósuló üzemcsarnokának alapkőletételén Lázár János úgy fogalmazott: folytatni kell a borvidéken a szőlészet-borászat korábban megkezdett átalakítását.

Szólt arról, hogy korábban az Országgyűlés, majd a kormány is "rászánta magát", hogy a huszonkét hazai borvidék közül a tokaj-hegyaljait kiemelten kezelje, ehhez "törvényi eszközöket és pénzeszközöket" rendelt. Mint mondta, minden borvidék sorsát szimbolizálja Tokaj-Hegyalja sorsa, a tokaji bor minősége és megítélése érdemben befolyásolja minden magyar bor sorsát és megítélését.

A kormány megkérdőjelezhetetlenül elkötelezett a minőségi bor előállítása mellett, nem kíván a minőségi szempontokból engedni, a cél az, hogy Tokaj és a történelmi borvidék "valóban világszínvonalú bort tudjon az asztalra tenni" – tette hozzá a politikus.

Lázár János hangsúlyozta: a Tokaj Kereskedőház ugyanakkor "még nem tudja azt a minőséget produkálni, amely szimbolikus jelentőségű lehetne az egész borvidéknek", tény azonban, hogy a szőlő és a bor itt is, mint máshol, nemcsak minőségi, hanem társadalmi kérdés is. Ugyanakkor a mostani kormány megpróbálja bebizonyítani, hogy a boldogulás igénye nem összeegyezhetetlen a minőség igényével – tette hozzá.

Komoly rendszerváltozáson kell átesnie a Tokaj Kereskedőháznak, ezért váltották le a korábbi vezetést, és bíztak meg olyanokat, akik a változtatás mellett vannak; a feladat az, hogy a cég valóban minőségi integrátori szerepet töltsön be, és minőségi bort termeljen – szögezte le az államtitkár.

Az elmúlt évtizedekben ez másképp volt – mondta, majd a kormány szándékairól szólva kijelentette: a kormány elé kerülő Tokaj program két részből áll. Egyrészt érdemi döntések várhatóak a borászat további támogatásának lehetőségeiről, törvényi feltételeiről, ugyanakkor feladat az is, hogy november 30-ig elfogadjon a kabinet egy Tokaj világörökségi programot is annak a huszonhét önkormányzatnak, amelyeknek lehetőséget kívánnak biztosítani a fejlődésre.

A cikkhez tartozó videó itt tekinthető meg: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-kormany-ele-kerul-a-tokaji-borvidek-helyzete

(MTI)

 

Menü

Főoldal

Navigáció